top of page
Bibliyoterapi Çalışması Nedir?
Bibliyoterapi, pek çok kaynakta 'kitapla iyileşme' anlamında belirtilmektedir. Kitapların ilk defa kendini tanımak amacıyla kullanılması kütüphane çalışanları tarafından gerçekleşmiştir. Zamanla Psikolojik Danışmanlar tarafından ele alınmaya başlanmış ve uygulamalarda yer edinmiştir.
Bibliyoterapi çalışmasının psikolojiye dair yazılmış kitaplar ile yapılabileceği mümkün görünse de özünde edebi türlerden faydalanılması esastır. Kişinin karakterlerle özdeşim yapabilmesi, kendini olaylar üzerinden ifade edebiliyor olması, iç dünyasından izlere rastlayarak yalnız olmadığı hissini deneyimleyebilmesi edebi türlerden faydalanmanın getirilerindendir.
Nitekim Freud, 'her nereye vardımsa benden önce bir şairin orada bulunduğunu gördüm' diyerek edebiyattan faydalanılabileceğine dair bir farkındalık katmış bulunmaktadır.
-Ben de kişisel çalışmalarımda roman ve hikaye türlerinden faydalanıyorum. Aşağıda oturumların içeriğine dair detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bibliyoterapi Çalışması İçeriği
1. Psikoeğitim
Kitaptan okumalar yapıyoruz okuduğumuz cümleden zihnim hangi kuramsal bilgiye gidiyorsa bunu katılımcılarla paylaşıyorum, birlikte değerlendiriyor ve kitabın analizine doğru yol alıyoruz.
2. Keşif çalışmaları
Karakterin deneyimlediklerinden ve psikoeğitim kısmında paylaştıklarımdan yola çıkarak kendimizi tanımayı kolaylaştırıcı birtakım çalışmalarda bulunuyoruz, bazen yazarak bazen üzerinde tartışarak...
3. Grup etkileşimi
Çalışmanın odak noktası grup üyelerinin birbirleriyle olan samimi paylaşımları ve de etkileşimleri. Güven bağının kurulmasının esas olduğu bir psikolojik danışma oturumu sunmaya gayret ediyorum.
bottom of page